Sosyal Politika Film/Konferansları

Sosyal Politika Film / Konferansları – VII: Film Gösterimi: Otomatik Portakal, Konferans: Toplumsal Müebbet – Suç ve Suçluluk – Ömer AYDEMİR, Zafer KIRAÇ, Özge ÜNAL, Oben SÜDÜTEMİZ, Nevin ÖZGÜN –  22 Nisan 2010

Sosyal Politika Film / Konferansları – VI: Film Gösterimi: İki Dil Bir Bavul, Konferans: ‘Alfabenin Dışındakiler’ Aynı Dili Konuşmadan Aynı Hayatı Paylaşmak – Handan COŞKUN, Özgür DOĞAN, Süveyde UĞURLU, Ümmiye ÖZGÜR, Yaşar AYDIN –  25 Mart 2010
Film: İki Dil Bir Bavul (2009)
Yönetmenliğini Orhan Eskiköy ve Özgür Doğan’nın yaptıkları film, hiç Kürtçe bilmeyen bir öğretmenin uzak bir Kürt köyünde bir yılık öğretmenlik sürecini sade ve duru bir biçimde izleyicilerle buluşturmakta.
Konferans:
Konferansın sunuş konuşmasını İstanbul Esenyurt’ta bir mefruşatçı dükkanı işleten 54 yaşındaki Süveyde Uğurlu yaptı. 18 yaşında çok az Türkçe bilerek geldiği İstanbul’da bakkaldan, hastaneye, adliyeden, veli toplantılarına kadar Kürtçe hizmet alamamanın hayatını nasıl etkilediği, hizmetlere ulaşımda, haklarını öğrenmede ve kullanmada hangi zorluklarla karşılaştığını paylaştı. Konferansın diğer konuşmacılarının da katkılarıyla Türkiye’de dil ile ilgili yaşanan sorunların büyüklüğü ve bu sorunların etkilediği diğer alanlar üzerine tartışmalar sürdürüldü

Sosyal Politika Film / Konferansları – V: Film Gösterimi: Lola & Bilidikid , Konferans: ‘Meğer Muzır Değilmişiz!’ LGBTT Bireyler ve Cinsel Yönelim – Esmeray, Berk İnan BERKANT, Ali EROL, Recep ÖZDAR –  18 Şubat 2010
Film: Lola&Bilidikid (1998)
Kutluğ Ataman’ın yönettiği film, Almanya’da yaşayan bir Türk travestinin, sevgilisi ve ailesi etrafında gelişen dramatik öyküsünü anlatıyor.
Konferans:
Toplantının sunuş konuşmasını, yaşam deneyimlerini aktarmak üzere tiyatro oyuncusu Esmeray gerçekleştirdi. Özellikle travesti ve transseksüel bireylerin sokaktaki deneyimlerini aktaran konuşmacının ardından, İstanbul Üniversitesi’nden bir LGBTT grubun temsilcisi üniversitedeki durumdan bahsetti. Bunun yanı sıra Kaos GL derneğinden bir temsilci, LGBTT hareketini ve ayrımcılığı karşı yapılan çalışmaları aktardı. Daha sonra soru cevap kısmında katılımcıların yoğun ilgisi gözlendi.

Sosyal Politika Film / Konferansları – IV: Film Gösterimi: Gadjo Dilo, Konferans: İlle De Roman Olsun – Şükrü PÜNDÜK, Hacer FOGGO, Özhan ÖNDER, Birol ATEŞ –  22 Ocak 2010
Film: Gadjo Dilo (1997)
Kendisi de bir çingene olan Tony Gatlif’in hem yönetip hem de yazdığı film, Fransız bir gencin babasından duyduğu bir şarkıcıyı bulmak üzere Romanya’ya yaptığı yolculuğun genci hiç bilmediği bir çingene kültürü ile tanıştırmasını anlatmaktadır.
Konferans:
Sunuş konuşmasını Suluke Roman Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Şükrü Pündük’ün yaptığı konferansta, Romanların sorunları ve yaşadıkları,  Roman kimlikleri ile katılan konuşmacıların deneyimleriyle, diğer konuşmacıların ise akademik ve saha bilgileri doğrultusunda  tartışılmıştır. Sulukule’deki yıkım olayları ile birlikte Romanların mağduriyetleri ve hak ihlallerinin yanında Romanların tarihi, Roman toplumu, kimlikleri ile Roman hakları hareketlerinin gelişimleri üzerine de bilgilendirmeler yapılmıştır.

Sosyal Politika Film / Konferansları – III: Film Gösterimi: Şiddetin Ev Hali, Konferans: Şiddetin Ev Hali, Kadına Yönelik Şiddet ve Ayrımcılık – Fatma Mefkure BUDAK, Dilsaz PARDAR, Neşe HACISALİHOĞLU, Av. Vildan YİRMİBEŞOĞLU, Av. Habibe Yılmaz KAYAR –  17 Aralık 2009
Film: Gözlerimi de Al (2003)
Yönetmenliğini Icíar Bollaín’ın yaptığı film, bir kadının kocasının şiddetinden uzaklaşma sürecini sancılarıyla, zorluklarıyla ve güçlenme alanlarıyla ortaya koyuyor.
Konferans:Sunuş Konuşmasını Mor Çatı gönüllüsü Fatma Mefkure Budak’ın yaptığı konferansta; aile içinde kadına yönelik şiddetin Türkiye’de yaygınlığı, varolan mekanizmalar ve sorunlar tartışıldı.  Diğer konuşmacıların katkılarıyla kadına yönelik şiddetin önlenmesinde devletin, yerel yönetimlerin rolü tartışıldı.

Sosyal Politika Film / Konferansları – II: Film Gösterimi: Volver, Konferans: Babam Öldüğünde Ağlamadım, Aile İçi Cinsel İstismar (Ensest) – Doç. Dr. Ufuk SEZGİN –  19 Kasım 2009
Film: Volver (2006)
Bir Almodóvar filmi olan Volver, aynı aileye mensup üç kuşak kadının başından geçenleri aktarıyor.
Konferans: Sunuş konuşması Psikolog  Doç.Dr.Ufuk Sezgin tarafından yapılan konferansta ensest mağduru çocuklarla yargı öncesi, sırası ve sonrasında mesleki yardım ve destek için karsılaşan meslek elemanları konuşmacı olarak bulundular. Kendi alanlarıyla ilgili olarak çocukların içinde bulundukları durumla ilgili tanıklıkları üzerinden konu tartışmaya açıldı.

Sosyal Politika Film / Konferansları – I: Film Gösterimi: Sol Ayağım, Konferans: Araba Aldım Kadın Oldum, Sakat Olmak – Nazmiye GÜÇLÜ, Nazlı ve Cüneyt FIRAT, Fatma SAYMAN, Şükrü BOYRAZ, Cemal DONAT –  22 Ekim 2009
Film: Sol Ayağım (1989)
Yönetmenliğini Jim Sheridan’ın yaptığı film, İrlandalı yoksul bir ailede doğan sadece sol ayağını kontrol edebilir ve konuşamayan, serebral palsi hastası ‘efsanevi’ yazar, şair ve ressam Christy Brown’ın gerçek yaşam öyküsünü anlatmaktadır.
Konferans:  Sunuş konuşmasının yazar :Nazmiye Güçlü tarafından yapıldığı konferans,  konuşmacıların sakat olma halleri ve ayırımcı muamelelere ilişkin duygu, düşünce, deneyim ve beklentileri üzerinden konuşuldu ve tartışıldı.

21 Nisan 2013