İstanbul Üniversitesi Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko’ya "Uluslararası İlişkiler Fahri Doktorası" Verdi
İstanbul Üniversitesi tarafından Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko’ya İÜ Rektörlük Binası Doktora Salonu’nda düzenlenen törenle “Fahri Doktora” unvanı verildi. İÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim üyelerinin hazır bulunduğu tören 3 Kasım 2018 günü gerçekleştirildi.
Törende ilk olarak İÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşegül Komsuoğlu Çıtıpıtıoğlu tarafından Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko’ya fahri doktora verilmesinin gerekçesi okundu. Prof. Dr. Ayşegül Komsuoğlu Çıtıpıtıoğlu gerekçe metnini okurken şunları dile getirdi: “Türkiye Cumhuriyeti ve Ukrayna arasında zamanla gelişen yakın ilişkiler, her iki devletin uluslararası ilişkilerde kalıcı barışa verdikleri önemin somut bir örneğidir. İki ülke arasındaki ticari, sosyal ve siyasi bağlar her geçen yıl güçlenmektedir. İki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesinde, Cumhurbaşkanı Poroşenko devlet adamı kimliği ile siyasi kariyeri boyunca önemli bir rol üstlenmiştir. Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko’nun gerek demokratik değerlerin fazileti ile küresel ve bölgesel barışın önemine olan inancı, gerekse Türkiye Cumhuriyeti ile Ukrayna arasındaki güçlü bağların kurulmasına olan katkısını değerlendirerek bölgesel iş birliği konusundaki ısrarlı çabaları nedeniyle kendisine fahri doktora unvanı verilmesi uygun görülmüştür.”
“Türkiye’nin İlk Ukrayna Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı İstanbul Üniversitesi’nde Açıldı”
Türkiye ile Ukrayna arasında tarihten devralınan bir miras olarak geniş ve çok yönlü ilişkiler bulunduğunu belirten İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak konuşmasında şunları dile getirdi: “Türkiye-Ukrayna ilişkilerinin güzel bir örneği, Sultan 4. Mehmed ile Ukrayna Hetmanı Boğdan Hmelnitski arasındaki mektuplaşmadır. Bu tarihsel yakınlaşmadan da anlaşıldığı üzere her iki taraf da ‘kardeşlik’ sözü vermiştir. İlişkilerdeki bu ‘kardeşlik’ ilkesi dünden bugüne gelişen Türkiye-Ukrayna ilişkilerinin en temel dayanağı olmuştur. 15. yüzyıl ortalarından 19. yüzyılın başlarına kadar Güney Ukrayna topraklarının büyük bir kısmı Osmanlı himayesinde kalmış; Kuzey Karadeniz bozkırlarında Türkler, Ukraynalılar ve Kırım-Tatarları barış içinde ortak bir yaşam kültürü oluşturmuşlardır.”
İstanbul Üniversitesi’nde Ukrayna ile gerçekleştirilen iş birliklerine de değinen İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak konuşmasının devamında: “Türkiye Hükümeti Ukrayna Devletinin ‘bağımsız ve egemen’ bir devlet olduğunu resmen tanıdı. Geçen 27 yıl boyunca Türkiye-Ukrayna arası ekonomik, ticari, turizm alanında ilişkilerin yüksek seviyelere ulaştığı söylenebilir. Bu sektörlerde uyum politikalarının geliştirilmesiyle birlikte kültürel ve bilimsel alanlarda da çalışmalar ivme kazanır. Özellikle Odesa, Harkiv, Dnipro ve Lviv üniversitelerinde açılmış olan Türkoloji bölümlerinde, İstanbul Üniversitesi’nden ve başka eğitim kurumlardan gönderilen Türk Dili, Osmanlı ve Genel Türk Tarihi, Çağdaş Türk Lehçeleri uzmanları ve öğretim görevlileri ders vermektedir. ‘Taras Şevçenko' Kiev Milli Üniversitesi ve Ukrayna Milli Akademisine bağlı Şarkiyat Araştırma Enstitüsü ve Odesa Meçnikov Üniversitesi ile İstanbul Üniversitesi arasında 1990’larda yapılan ikili anlaşmalar bulunmaktadır. İstanbul Üniversitesi, Türkiye’de ilk defa olmak üzere Edebiyat Fakültesi Slav Dilleri ve Edebiyatları Bölümü bünyesinde Ukrayna Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı’nın açılmasına ön ayak olmuş, söz konusu anabilim dalı 2017-2018 eğitim–öğretim yılı itibarıyla kapılarını ve kucaklarını öğrencilerine açmıştır” ifadelerini kullandı.
“Ukrayna ile Olan Akademik İlişkilerimizi Her Geçen Gün İleriye Taşıyoruz”
YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç konuşmasına başlarken YÖK Başkanı ve bir İstanbul Üniversitesi mensubu olarakbulunmaktan duyduğu mutluluğu belirterek, “Ukrayna ile özellikle son dönemde yakın bir iş birliği içerisinde, akademik ilişkilerimizi ve iş birliklerimizi her geçen gün daha ileriye taşıyor olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Yükseköğretim ile ilgili ilişkilerimizin daha da güçlendirilmesi hususunu önemsediğimizi, Sayın Cumhurbaşkanı’nın huzurunda, burada bir kez daha vurgulamak isterim. Bu kapsamda; iki ülke ilişkilerinin etkin kılınması ve maksadıyla yükseköğretim alanında gerçekleştirdiğimiz temaslarımızdan da kısaca söz etmek istiyorum” dedi.
2016 yılında Yükseköğretim Kurulu olarak, Ukrayna’ya bir çalışma ziyareti gerçekleştirdiklerini ve ziyaret kapsamında iki ülkenin yükseköğretim sistemlerinde stratejik iş birlikleri oluşturmak maksadıyla YÖK ile Ukrayna Eğitim ve Bilim Bakanlığı arasında Mutabakat Zaptı imzalandığından söz eden YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, Mutabakat Zaptı ile ulaşılan sonuçları da aktardı. Türkiye’nin ilk “Ukrayna Dili ve Edebiyatı” ana bilim dalının İstanbul Üniversitesi’nde açıldığını ifade eden YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç konuşmasına şu şekilde devam etti: “Bu programda öğrenim görecek öğrencilerimiz Ukrayna dilini öğrenecek ve bu vesile ile de Ukrayna kültürünü daha yakından tanıma, öğrenme fırsatı elde edecekler. Bu bağlamda, iki ülke akademisinin ortaklıkları çok kıymetli ve anlamlıdır. 2017-2018 eğitim öğretim yılı itibariyle, ülkemizde, 62 Ukrayna uyruklu akademisyen ülkemizdeki üniversitelerde görev yapmaktadır. Yine 2017-2018 eğitim öğretim yılı itibariyle 611 Ukrayna uyruklu öğrenci üniversitelerimizde eğitim almıştır. Proje Tabanlı Uluslararası Değişim Programı kapsamında ise 2018-2019 eğitim öğretim yılı için 4 üniversitemizin projesi onaylanmıştır. Mevcut ilişkilerimiz ve tüm bu gelişmeler, aynı vizyona sahip olan ve ülkesi için daha iyiyi isteyen iki ülke adına çok kıymetlidir ve çok anlamlıdır.”
Açılış konuşmalarının ardından İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak tarafından Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko’ya akademik kıyafeti giydirilerek “Fahri Doktora Diploması” takdim edildi ve İstanbul Üniversitesi Rozeti takıldı.
“İstanbul Üniversitesi’nden Fahri Doktora Unvanı Almak Benim İçin Bir Şereftir”
Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko konuşmasında Türkiye ziyaretini bu kadar kilit ve önemli tarihi bir yerden başlamaktan son derece memnun olduğunu vurgulayarak, “İstanbul Üniversitesi’nin tarihi 1453 yılına kadar dayanmaktadır. Duvarları çok önemli olaylara tanıklık eden İstanbul Üniversitesi Türkiye’nin en eski eğitim kurumu olmanın yanı sıra Türkiye ve dünyanın siyaset, iş ve bilim alanlarındaki en seçkin insanlarının yetiştirildiği bir kurum. Böyle bir eğitim kurumundan fahri doktora unvanı alıp söz konusu unvana layık görülmem benim için ayrı bir şereftir. Türkiye benim için son derece önemli bir ülkedir.”
Ukraynalı öğrencilerin İstanbul Üniversitesi’nde lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim aldığını ifade edenUkrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, “Eğitim ve bilgi paylaşımı çok önemli bir konu ve İstanbul Üniversitesi bunu çok güzel bir şekilde yansıtmaktadır. Bunun yanı sıra İstanbul Üniversitesi bünyesinde açılan Ukrayna Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı’na başvuran, burada okumaya başlayan öğrenci sayısı gitgide artmaktadır. Bu da demek oluyor ki bu bölüme başlayan öğrenciler iki ülke arasındaki ilişkilerin potansiyelinin farkında. Bunun yanı sıra yaptıkları kolay olmayan ve son derece önemli olan emekleri için her öğretim görevlisine ve göstermiş oldukları azim ve ilgi için her öğrenciye teşekkür etmek istiyorum. Türkiye’nin en saygın üniversitesi olan İstanbul Üniversitesi’nin bu kadar saygın unvanını almak benim için şeref vericidir” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından İÜ Rektörlük Binası Sergi Alanı’nda “Türkiye-Ukrayna Arasındaki Diplomatik İlişkilerin Tesisinin 100. Yılında Arşiv Belgelerinin Sergisi” açılış töreni gerçekleştirilerek sergi gezildi.
Tören toplu hatıra fotoğrafı çektirilmesinin ardından sona erdi.
Haber: Eda FİDAN