KÜSYAM Semineri : PERİFERİDE MEKÂNIN NEO-LİBERAL DÖNÜŞÜMÜ BAĞLAMINDA MEKSİKA’DA TOPLUMSAL HAREKETLER VE ÖZYÖNETİM PRATİKLERİ

Sayın Siyasal Bilgiler Fakültesi Mensupları,
İ.Ü. Küresel Siyaset ve Yönetim Araştırma ve Uygulama Merkezi (KÜSYAM) faaliyetleri çerçevesinde düzenlediğimiz akademik çalışma sunumları sürdürüyoruz.

Dr. Ertan Erol'un 26 Şubat 2014 Çarşamba günü saat 14.00’de Prof. Dr. Vakur Versan Toplantı Salonu'ndaki sunuşuna katılımınızı ve katkılarınızı bekliyoruz.

Saygılarımızla,
Prof. Dr. Gülay Günlük-Şenesen
Müdür

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

PERİFERİDE MEKÂNIN NEO-LİBERAL DÖNÜŞÜMÜ BAĞLAMINDA MEKSİKA’DA TOPLUMSAL HAREKETLER VE ÖZYÖNETİM PRATİKLERİ

Kapitalist mekânın son 30 yıldır geçirmekte olduğu yeniden yapılandırma, yeniden üretim ve ölçeklendirme süreçleri ele alındığında neo-liberal üretim ilişkilerinin küresel ölçekte uygun konsolide edilip derinleşme gösterdiğini ileri sürmek mümkündür. Küresel kapitalizmin periferisinde yer alan ülkelerde bu konsolidasyon ve derinleşme süreçlerinin aynı zamanda eşitsiz ve bağımlı kapitalist birikimin farklı formlarda yeniden üretiminde kullanılan araçlar olarak ortaya çıkmaktadır.

Bu çalışma, Henri Lefebvre’in kabaca özyönetim olarak çevirebileceğimiz ‘Autogestion’ kavramını temel alarak, 1990’larda doğrundan bu dönüşüm politikalarına karşı olarak ortaya çıkan yerel gerilla hareketlerinden, günümüzdeki yerli direnişleri, YoSoy132 öğrenci hareketi ve ‘Öz-savunma’ oluşumlarına kadar toplumsal hareketliliğin Meksika’daki toplumsal mekânın neo-liberal sosyo-ekonomik dönüşümü çerçevesinde analizini yapmayı amaçlamaktadır.



Dr. ERTAN EROL

2006’da Yıldız Teknik Üniversitesi’nde Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümünde lisans eğitimini tamamladıktan sonra İngiltere’nin Nottingham Üniversitesinde Yüksek Lisansını ve ‘Capitalist Spatiality in the Periphery: Regional Integration Projects in Mexico and Turkey’ adlı doktora tezini tamamladı. Meksika ve Latin Amerika, periferide kapitalist mekânsallık, uluslararası ekonomi politik alanlarına ilgi duymaktadır.