Vefat ve Başsalığı: Prof. Dr. Nur Vergin'i kaybettik
Tanınmış sosyolog Nur Vergin hayatını kaybetti. Atatürk’ün çocukluk arkadaşı Nuri Conker’in torunu olan Vergin, babası diplomat Nurettin Vergin’in dışişleri bakanlığındaki görevi dolayısıyla yaşamının ilk dönemini yurt dışında geçirdi. Paris Sorbonne Üniversitesinde Sosyoloji Eğitiminin ardından İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ne asistan olarak girdi. 1980’de Siyasal bilgiler Fakültesi’ne geçti başka üniversitelerde çalıştıktan sonra tekrar Siyasal’a döndü ve emekli olana dek SBF’de profesör olarak birçok öğrenci yetiştirdi.
Prof. Nur Vergin kariyerinin başlarında sanayileşme, din ve toplum ilişkileri üzerine önemli çalışmalar yürüttü. Profesör Georges Balandier’nin danışmanlığında hazırladığı doktora tezi Karadeniz Ereğlisi’nde sanayileşmenin toplumsal ve dinsel ilişkiler alanındaki etkilerine odaklanıyordu. Bu çalışma Hoca’nın sadece akademik yetkinliğini değil aynı zamanda Türkiye Cumhuriyetinin sıradan insanlarının sosyal hayatlarını anlamlandırmaya dönük ilgisini de yansıtıyordu. Bu konuda yazdıklarının önemli bir kısmı daha sonra Din, Toplum ve Siyasal Sistem adıyla yayınlanacaktı.
1990’lı yılların küreselleşme rüzgârının etkisini doğru okuyan akademisyen ve düşünürlerden biriydi. Aynı dönemde bir yandan başta M.Foucault, R. Rorty gibi postmodern düşünürlerin toplumsal analizlerini irdelerken diğer yandan da özellikle Jurgen Habermas gibi modernist aydınlanmacıların görüşleriyle de ilgileniyordu. Bu farklı düşünürlerin çalışmalarındaki ortaklık ve farklılıklara ışık tutup, bu tartışmayı Türk akademisine taşımayı önemli görüyordu.
Vergin’in Siyasetin Sosyolojisi: Kavramlar, Tanımlar Yaklaşımlar başlıklı kitabı böylesi bir ilginin sonucu olarak ortaya çıktı. Kitap farklı kurumsal yaklaşımlar üzerinden bir yandan siyaset sosyolojisindeki güncel akımları irdelerken aynı zamanda Türk siyasetinin toplumsal zeminini de kapsamlı ve bir o kadar da anlaşılır bir dille ortaya koymayı başarmıştır. Sadece konunun uzmanlarına hitap etmekle kalmaz aynı zamanda öğrenciler açısından da ulaşılabilir bir kaynaktır.
Prof. Nur Vergin yetkin bir entelektüel ve bilim insanı olarak Türkiye’de bilimsel araştırma, öğrenci yetiştirme ve kamusal tartışmaya müdahil olma noktasında hepimize örnek olmuş ve çok şey öğretmiştir. Anısı önünde saygıyla eğiliyoruz.