Fakültemiz

İstanbul Üniversitesi Beyazıt ana kampüsünde yer alan Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde eğitim faaliyeti 2006 yılından itibaren 3 bölümlü – Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi, İşletme- olarak sürmektedir. Fakültemiz bünyesinde yer alan Öğretim Üyelerinin 32'si Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi'nde, 27'si Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde ve 17'si ise İşletme Bölümü'nde bulunmaktadır. Ayrıca Fakültemizde tüm bölümler itibarıyla 24 Araştırma Görevlisi yer almaktadır. 

Fakültemizde öğrencilerin yıl içerisindeki çalışmalarına ağırlık veren bağıl değerlendirme uygulaması ve harfli not sistemi geçerlidir. Ayrıca Fakültemizin Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler ile Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümlerinde 1 yıllık zorunlu İngilizce hazırlık sınıfı uygulaması bulunmaktadır. Ayrıca her iki bölümde de İngilizce destekli öğretim yapılmaktadır. Bu bölümlerde temel öğretim dili Türkçe olmakla birlikte her iki bölümde de öğrenci lisans programı derslerinin en az yüzde 30’unu İngilizce derslerden tamamlamaktadır.

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü ve Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümünü kazanan; ancak İngilizce hazırlık sınıfında başarılı olamayan öğrenciler, “Yükseköğretim Kurumlarında Yabancı Dil Eğitim-Öğretim ve Yabancı Dille Eğitim-Öğretim Yapılmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelik” ve “İstanbul Üniversitesi Yabancı Dil Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği” hükümleri gereğince ÖSYM tarafından zorunlu İngilizce öğretim yapılmayan eşdeğer ya da yakın bir başka programa yerleştirilirler.

Fakültemiz müfredatına ebs.istanbul.edu.tr adresinden ulaşılabilir.

İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin – o zamanki adıyla Siyasal Bilimler Fakültesi – kuruluş kararı, 13 Ekim 1977 tarihinde toplanan Üniversite Senatosu’nda alınmıştır. Senato, Fakülte’nin kuruluş görevini Hukuk Fakültesi’ne vermiş ve gerekli hazırlıklar yapıldıktan sonra Hukuk Fakültesi’nden ayrılan 7 Öğretim Üyesi, 26 Nisan 1979 tarihinde Siyasal Bilimler Fakültesi’ni kurmuşlardır. Fakültemizin kurucu Öğretim Üyeleri arasında Prof. Dr. Tarık Zafer TUNAYA, Prof. Dr. Ümit DOĞANAY, Prof. Dr. Aydın AYBAY, Doç. Dr. Murat SARICA, Doç. Dr. A. Ülkü AZRAK, Doç. Dr. İzzettin DOĞAN ve Doç. Dr. Ersan İLAL yer almışlardır.

  

Bu önemli isimler arasında yer alan ve Türkiye’de çağdaş Siyasal Bilimlerin kurucularından biri olarak kabul edilen Prof. Dr. Tarık Zafer TUNAYA, Fakültemizin kuruluşunun da fikir babası olmuştur. Aynı zamanda Prof. Dr. Tarık Zafer TUNAYA, Fakültemizin “Kurucu Dekanı” olarak seçilmiştir. Siyasal Bilimler Fakültesi, 1979 yılının Kasım ayında 146 öğrencisiyle öğrenime başlamıştır. Fakültede öğrenim ilk yıl Hukuk Fakültesi’nce tahsis edilen bir dershanede yürütülmüş; ertesi yıl ise Fakültemiz, Bekirağa Bölüğü olarak bilinen ve günümüzde öğretim faaliyetlerinin gerçekleştirildiği tarihi binaya taşınmıştır.

Öte yandan Siyasal Bilimler Fakültesi, İktisat Fakültesi’nden katılan Öğretim Üyeleriyle birlikte kadrosunu daha da güçlendirmiştir. Fakültemizin Yüksek Lisans ve Doktora programları ise 1982 yılında İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde açılmış ve bu sayede lisansüstü öğretime de başlanmıştır. Fakülte, lisans düzeyindeki ilk mezunlarını ise 1983 yılında vermiştir. Kurumumuzdan mezun olan öğrencilerin Kaymakamlık sınavlarına girebilmesi için, Fakültemizin adı ilgili kanun ile uyumlu hale getirilerek 22 Mayıs 1986 tarihli bir yasayla ise Siyasal Bilgiler Fakültesi olarak değiştirilmiştir.


Esasen 3 bölümle kurulan Fakültemiz, askeri yönetim döneminde YÖK tarafından verilen bir kararla tek bölüme indirilmiş ve uzun süre bünyesinde yalnızca Kamu Yönetimi Bölümü’ne yer vermiştir. 1991 yılında ise 3 bölümün -Maliye, Uluslararası İlişkiler ve İşletme- eklenmesiyle 4 bölümlü; 1992 yılında İktisat Bölümü’nün açılmasıyla 5 bölümlü hale gelmiştir. 29 Nisan 1999 tarihinde İstanbul Üniversitesi Senatosu, Üniversite bünyesi içerisinde aynı isimleri taşıyan fakülte ve bölümlerin bulunduğu gerekçesiyle Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin İktisat, İşletme ve Maliye bölümlerini kapatmıştır. 1999-2000 eğitim ve öğretim yılında, yalnızca Kamu Yönetimi ve Uluslararası İlişkiler bölümlerine öğrenci alınmış; 2006 yılında ise İşletme Bölümü tekrar açılmıştır. 2006 yılından itibaren fakültemiz, 3 bölümlü -Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, İşletme- olarak faaliyetini yürütmektedir.


Tarihi Fakülte Binası (Bekirağa Bölüğü)


Siyasal Bilgiler Fakültesi binasının yapısal tarihçesi, 1841-1843 yılları arasında Osmanlı yöneticileri tarafından İtalyan mimar Gaspare Trajano Fossati’ye deneme için yaptırılan iki tuğla binadan biri olan Bab-ı Seraskeri Hastanesi’ne dayanmaktadır. Bugün Fakültemizin kullandığı tarihi bina Osmanlı döneminde halk arasında Bekirağa Bölüğü olarak anılmaktaydı. Bekirağa Bölüğü, önce Seraskerlik (Bâb-ı Seraskerî) sonrasında ise Harbiye Nezareti binasının müştemilatı olarak kullanılmıştır. Orijini itibarıyla binanın resmî adı ise İstanbul Muhafız Dairesi’dir. Bina içerisinde o dönemde bir hapishane de yer almıştır.

 

Bekir Ağa (1817-1887), sert kişiliği ve acımasızlığı ile tanınmış ve döneminde İstanbul Muhafız Kumandanı olarak görev yapmıştır. “Alaylı” olarak tabir edilen çekirdekten yetişme bir asker olan ve Serasker Hüseyin Avni Paşa’nın himayesinde İstanbul’a gelen Bekir Ağa, 1872 yılında Seraskerlik Dairesi’nin hapishanesine Müdür olarak atanmıştır. Bekir Ağa ve bölüğü, acımasızlığı, ölçüsüz şiddet kullanması ve etrafına dehşet saçmasıyla ün yapmış ve bu nedenle bina halk arasında Bekir Ağa’nın ismi ile anılmaya başlanmıştır. Bina, uzun yıllar amacına uygun olarak tutukevi olarak kullanılmış ve azılı suçluların, asker kaçaklarının ve siyasi tutukluların bulunduğu bir yer olmuştur. Ayrıca Bekirağa Bölüğü, II. Abdülhamit döneminin baskıcı yönetimine başkaldıran Jön Türkler’in tutuklanmasına ve buradan sürgüne gönderilmesine tanıklık etmiştir.

  


II. Meşrutiyet döneminin başlangıç tarihi olan ve Anayasa’nın yeniden yürürlüğe konulduğu 23 Temmuz 1908’den sonra ise bütün tutuklular serbest bırakılmıştır. Ancak bina, kısa süre sonra bu kez Meşrutiyet yönetimini elinde tutan İttihat ve Terakki Cemiyeti’nin, muhaliflerini hapsettirdiği bir yer haline gelmiştir.

Dünya Savaşı’nın ardından ise Saray ve işgal kuvvetleri, Osmanlı Devleti’ni savaşa sokmakla sorumlu tuttukları ve yakalayabildikleri İttihat ve Terakki Cemiyeti yöneticilerini binaya hapsetmişlerdir. Yine son Osmanlı Mebusan Meclisi’nin işgal kuvvetlerince kapatılması sonrasında tutuklanan milletvekillerinin de bir kısmı da burada hapsedilmiş ve sonrasında ise Malta’ya sürgüne gönderilmişlerdir. Bina, İstanbul’un kurtuluşu tarihi olan 6 Ekim 1922’ye dek işgal karşıtı ve bağımsızlık yanlısı Kurtuluş hareketinin üyelerinin de hapsedilmesine tanıklık etmesi itibarıyla ün yapmıştır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Nutuk’ta henüz 1919 yılında Samsun’a hareket etmeden birkaç gün önce, bu binaya gelerek Fethi (Okyar) Bey gibi bazı arkadaşlarını ziyaret ettiğini ve onlara bazı düşüncelerini açıkladığını yazmaktadır. Kısacası bina, yapıldığı günden İstanbul’un 1922’de kurtarılmasına dek korku salan bir tutukevi olarak kullanılmıştır. Ankara’nın başkent olmasından sonra, Harbiye Nezareti müştemilatından olan Bekirağa Bölüğü, İstanbul Darülfünunu’na devredilmiştir. Sonrasında bina uzun yıllar Tıp Fakültesi tarafından kullanılmış ve Tıp Fakültesi kliniklerinin yeni binalarına geçmesinin ardından içerisinde gereken onarım ve değişiklikler yapılarak Fakültemize tahsis edilmiştir.


Fakülte Heykeli

Fakültemizin simgesi haline gelen heykel, uluslararası bir sanatçı olan İran asıllı heykeltıraş Ahad Hüseyni tarafından bina içerisinde yapılmıştır. Sanatçı eserini kendi kalemiyle şöyle anlatmaktadır: “Esasında, bu heykeli yalnız insanları anlatmak için yaptım. Bu heykel, yaşadığımız dünyanın gerçek görüntüsüdür ve herhangi bir siyasi yönü yoktur. Bu heykelde, yaşlı fakat akıllı ve efkârlı bir insanı elindeki küreye dalmış olarak görmekteyiz. Eğer dikkat edilirse yaşlı adamın yüzünün sağ tarafında kötümser, sol tarafında ise iyimser bir ifade görülür. Ayrıca, karşıdan bakıldığında efkârlı ve ümitli bir görüntü vermesine çaba gösterilmiştir. Kürede ise, dünyanın her yanındaki zorluklar gösterilmek istenmiştir. Ben, bu zorlukların sona ereceği ümidi ile dünyanın etrafını bir sulh halesi ile sardım. Bu armağanı kabul edeceğinize inanıyorum.”

KALİTE VE STRATEJİK PLAN KOMİSYONU


Başkan: Prof.Dr.Ayşegül KOMSUOĞLU 

Fakülte Koordinatörü: Doç.Dr.Zümrüt ECEVİT SATI

Başkan Yrd: Araş.Gör.Dr.Adil ÜNAL


Stratejik Plan Çalışma Sorumlusu:

Dr.Öğr.Üyesi Gökçe ÖMÜR AKDEMİR


Stratejik Plan Çalışma Üyeleri:

Araş.Gör.Yusuf AVCI

Araş.Gör.Emir KURMUŞ

Araş.Gör.Cerenmelis KILIÇ


Kalite ve YÖKAK Sorumlusu: Araş.Gör.Dr.Adil ÜNAL ve Araş.Gör.Dr. Dr.Ezgi PINAR

 

YÖKAK Üyeleri:

Araş.Gör.Pedriye MUTLU

Araş.Gör.Umut DALGIÇ

Araş.Gör.Ece KOZOL

SİYASAL BİLGİLER FAKÜLTESİ DANIŞMA KURULU

      

Prof.Dr.Ayşegül KOMSUOĞLU SBF           Dekan

Doç.Dr.Mehmet EMRE ÜNSAL SBF           Dekan Yrd.

Prof.Dr.Hikmet KIRIK                                  Kamu Yönetimi Bölüm Başkanı

Prof.Dr.Ateş USLU                                      Ulusl.İlişk. Bölüm Başkanı

Prof.Dr.İ.Enis SINIKSARAN                        İşletme Bölüm Başkanı

V.Fatih GÖKYILDIZ                                            Birleş.Mil.ve Yerel Yön.Orta Doğu ve Batı Asya Böl.Teşk     

Ayla BİLGİÇ                                                 İstanbul Ticaret Odası

Selim ÇAPAR                                                Türk İdareciler Derneği

Prof.Dr.M.Kürşat YELKEN                            DünyaYerel Yön.ve Dem.Akad.V.                                          

AslıÇAVUŞOĞLU                                         Türkiye İç Denetim Enstitüsü

H.Barlas AKINCI                                           İstanbul Borsa

Berker PANDIR                                             SBF Mezunlar Derneği

Taha ÖZDEMİR                                            Siyasal Vakfı

İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinin tüm bölümleri Avrupa’nın ve dünyanın önemli akreditasyon kuruluşlarından biri olan Agency for Quality Assurance (AQAS) tarafından akredite edilmiştir. 2002 yılında Almanya’da kurulmuş olan AQAS, dünyada üniversiteler için dış değerlendirme prosedürlerini yürütmek üzere onaylanmış ve Avrupa Kalite Güvence listesine dahil olan ve 92 ulusal ve uluslararası üniversiteden oluşan bir bilim topluluğudur. 

Bağımsız uzmanlar tarafından yürütülen akreditasyon sürecinde fakültemizin tüm bölümleri program yapıları ve programların öğrenci odaklılığı, kalite prosedürleri, eğitim, öğretim ve değerlendirme süreçleri, öğretim üyelerinin gelişimine destek, şeffaflık ve toplumsal katkı gibi pek çok hususta değerlendirilmiştir. Kanıtlara dayalı değerlendirme süreci sonunda tüm bölümlerimiz AQAS akreditasyonunu almaya hak kazanmıştır.








Bu bölümde Fakültemizin kurumsal kimlik öğelerine erişebilirsiniz. 

1. Fakülte Logosu 


Fakülte logosunun yüksek çözünürlüklü vektörel çizimi ve arkaplansız versiyonunu aşağıdaki linkten indirebilirsiniz.

SBF Logo

2. İstanbul Üniversitesi Kurumsal Kimlik Öğeleri 

Kurumsal Kimlik Kılavuzu

Siyasal Bilgiler Fakültesi Misyonu, Vizyonu ve Temel Değerleri

Misyonumuz


Bilimsel dünyanın insanlığın ve toptumun gelişimine katkısını katılımcı, eşitlikçi ve barışçıl ilkeler çerçevesinde sunmak; alanında, evrensel nitelikte özgün bilgi üretmek; sosyal bilimler alanında bilgi/düşünce ve erdemle donatılmış, bağımsız düşünme ve yorumlama yeteneğine sahip, demokratik değerlere bağlı, bireysel ve toplumsal sorumluluğu birleştirebilen bireyler yetiştirmektir. 

Vizyonumuz


Özgün ve saygın kurumsal kimliği ve uluslararası tanınırlığı ile kendi alanında öncü ve Türkiye'nin eğitim, öğretim ve toplumsal sorunlarının çözümüne katkı sağlama sürecinde öncelikle tercih edilen fakültesi olmaktır.

Temel Değerlerimiz


Bilimsel özgürlüğü, akademik özerkliği ve eleştirel düşünceyi desteklemek 

Sürekli öğrenmeyi yaşam ilkesi haline getirmek, öğrenme süreçlerini zenginleştirmek 

Üretilen bilgiyi toplumla paylaşmak 

Disiplinler arası öğrenimi teşvik etmek 

Toplumsal duyarlılığı ve yararlılığı gözetmek 

Demokrasi ve insan Hakları temelinde farklılıklara saygı duymak

Tüm fakülte bileşenlerini kapsayan katılımcı yönetsel anlayışı etkin kılmak


Siyasal Bilgiler Fakültesi Organizasyon Şeması


 


Session state has created a session id, but cannot save it because the response was already flushed by the application.

Server Error in '/' Application.

Session state has created a session id, but cannot save it because the response was already flushed by the application.

Description: An unhandled exception occurred during the execution of the current web request. Please review the stack trace for more information about the error and where it originated in the code.

Exception Details: System.Web.HttpException: Session state has created a session id, but cannot save it because the response was already flushed by the application.

Source Error:

An unhandled exception was generated during the execution of the current web request. Information regarding the origin and location of the exception can be identified using the exception stack trace below.

Stack Trace:


[HttpException (0x80004005): Session state has created a session id, but cannot save it because the response was already flushed by the application.]
   System.Web.SessionState.SessionIDManager.SaveSessionID(HttpContext context, String id, Boolean& redirected, Boolean& cookieAdded) +3272576
   System.Web.SessionState.SessionStateModule.CreateSessionId() +54
   System.Web.SessionState.SessionStateModule.DelayedGetSessionId() +80
   System.Web.SessionState.SessionStateModule.ReleaseStateGetSessionID() +19
   System.Web.SessionState.SessionStateModule.OnReleaseState(Object source, EventArgs eventArgs) +545
   System.Web.SyncEventExecutionStep.System.Web.HttpApplication.IExecutionStep.Execute() +141
   System.Web.HttpApplication.ExecuteStepImpl(IExecutionStep step) +48
   System.Web.HttpApplication.ExecuteStep(IExecutionStep step, Boolean& completedSynchronously) +71


Version Information: Microsoft .NET Framework Version:4.0.30319; ASP.NET Version:4.7.2623.0